Er du en ung eller en pårørende til en ung, der har en personlighedsforstyrrelse såsom borderline?
På Dueslaget har vi stor erfaring med unge, som har en personlighedsforstyrrelse, det kan for eksempel være borderline. Vi modtager børn og unge fra 12 til 17 år, med mulighed for efterværn (18-22 år) på vores opholdssted i Hvalsø. Det ligger tæt på Roskilde, og vi modtager unge fra hele landet.
Hvad er en personlighedsforstyrrelse?
Personlighedsforstyrrelser er udtalte afvigelser i personlighedsopbygningen og viser sig som regel allerede i barndommen eller i opvækstårene, og den varer hele livet. Men med alderen er der gode muligheder for at symptomerne mindskes, hvis den unge får støtte og hjælp til at håndtere sin personlighedsforstyrrelse. Alt efter sværhedsgrad.
Holdninger, følelsesliv, impulskontrol og forholdet til andre afviger hos en person med personlighedsforstyrrelse, på forskellig vis. Ofte kan man ikke tilpasse sig situationer eller andre mennesker, ligesom man har et unuanceret syn på omverdenen, hvilket skaber en uhensigtsmæssig adfærd. Ofte går det udover personen selv eller skaber problemer i forhold til omgivelserne.
Personlighedsforstyrrelser kan inddeles i flere typer:
- Paranoid personlighedsstruktur giver sig til udtryk ved overfølsomhed over for nederlag og afvisning. De karakteristiske træk er, at personen bliver mistroisk og stridbar, fordi han eller hun oplever at blive forfulgt og/eller uretfærdigt behandlet.
- Skizoid personlighedsstruktur medfører en nedsat evne til at føle, forstå og dermed udtrykke følelser og opnå kontakt. Derfor vil han eller hun virke indesluttet.
- Dyssocial personlighedsstruktur er karakteriseret ved en manglende evne til at føle ansvar eller vise hensyn samt at erkende eller føle skyld. Han eller hun kan optræde aggressivt, fordi han eller hun har en nedsat eller manglende evne til at se, forstå eller mærke andres følelser. Der er med andre ord tale om mangel på empati eller mentalisering.