På Dueslaget tager vi de unge alvorligt ud fra det, vi kalder en respektfuld og asymmetrisk ung-voksen-relation.
Det betyder, at vi på Dueslaget tydeliggør for de unge, hvilke aktiviteter, der er obligatoriske, og hvilke der kan vælges til.
Ligeledes gør vi klart, hvilke forhold de unge har indflydelse på, og vi formidler tydeligt, respektfuldt og løbende i god tid til den unge, når vi i medarbejdergruppen har truffet beslutninger om aktiviteter eller andre initiativer.
De unge inddrages på forskellige niveauer i deres hverdag.
Aftaler og beslutninger omkring daglige aktiviteter, som den unge ønsker at lave, foregår på ugesamtalen med den kontaktvoksne. Det kan være indretning af værelset, tøjindkøb, weekend-planer for hjemmebesøg etc.
Aftaler og beslutninger om det længere livsperspektiv som uddannelsesvalg, hvor længe den unge ønsker at bo i Dueslaget, og tilvalg/fravalg og indhold af efterværn foregår i udviklingssamtaler og på statusmøder.
Perspektivering af behandlingsforløbet og fokuspunkter indgår som en naturlig del af alle udviklingssamtaler.
De unge indgår i udarbejdelsen og planlægningen af den fælles ugeplan, hvor de enkelte unges maddag, vaskedag og rengøringsdag skal placeres på ugen. Hver mandag er der husmøde i forbindelse med aftensmaden, hvor de unge kan tage emner op. De unge er medbestemmende i madplanlægning.